Moskébygge överskuggar Obamas kampanj

USA:s president Barack Obama är just nu på en "blixtkampanj-resa" inför kongressvalet i november. Under tre dagar besöker han fem viktiga delstater för att stötta demokraternas olika kandidater ute i landet.

Men istället för att, som planerat, tala om ekonomin, sjukförsäkringsreformen och andra viktiga frågor för Obama-administrationen, ligger fokus konstant på ett moskébygge i New York.

Med en arbetslöshet som inte verkar vilja vika sig och ett budgetunderskott som gapar stort vill Obama prata jobb, jobb och mer jobb. På sin resa runt till några av de viktiga delstater som demokraterna riskerar att förlora i valet i november har han besökt fabriker och pekat på positiva exempel där det statliga stimulanspaketet fungerat. Men – istället är nyheterna fyllda till bredden av nåt helt annat.

Bygget av ett islamiskt center med ett bönerum några kvarter från Ground Zero i New York har dominerat all politisk debatt de senaste dagarna, särskilt efter att Obama själv sa att han stödde det i fredags, och sen tog några steg tillbaka dagen efter och sa att han inte ville kommentera huruvida New York-moskén borde byggas just på den tänkta platsen eller ej.

Efter hans uttalanden har flera andra demokrater invänt mot planerna på att bygga det islamiska centret, däribland partiets ledare i senaten, Harry Reid.

– Moskén ska byggas någon annanstans.

Att moskébråket nu blivit en nationell angelägenhet kunde inte ha kommit mer olägligt för demokraterna, och många menar att Obama borde ha hållit sig helt borta från frågan. Senare i dag gör presidenten sitt sista stopp på resan, i Florida, för att än en gång försöka prata jobb.