Amerikanska soldater lämnar Irak

USA har nu dragit tillbaka det som uppges vara de sista stridande trupperna från Irak. En brigad på 4 000 soldater gick under natten in i Kuwait, och uttåget betecknas som en historisk händelse.

– Det är en historisk händelse och vi är stolta över att vara den sista stridande batajonen som lämnar Irak, säger fanjunkare Samuel Murphy till nyhetskanalen NBC.

Han är en av 4 000 amerikanska soldater som under natten gick över gränsen till Kuwait när det som beskrivs som de sista stridande trupperna tågade ut ur Irak.

– Man tror att man är en vuxen man, men kriget förändrar en. Första gången man blir beskjuten, då händer det något, säger korpral Terry Wetzel, också han en av de sista att lämna, till CNN.

I USA beskrivs nattens tillbakadragande – sju år efter invasionen av Irak – som en milstolpe, och många firar att de nu ska få hem sina anhöriga.

USA gick in i Irak i mars 2003. Då var 70 procent av amerikanerna för kriget, men sedan dess har opinionen sviktat, i takt med att allt fler amerikaner dödats. Sedan starten av kriget har fler än 4 400 amerikanska soldater förlorat livet och tiotusentals har skadats.

Redan när Barack Obama valdes till president lovade han att avsluta kriget. Och det här ses som ett sätt för presidenten att visa att han kan genomföra det han lovar.

Men det officiella datumet för när USA ska upphöra med sin stridande insats är först den sista augusti, och från Vita huset är beskedet, trots nattens tillbakadragande, att det är först då som insatsen kommer att ändra karaktär.

Även efter den sista augusti kommer USA att ha en stor militär närvaro i Irak, med runt 50 000 soldater som ska stötta den irakiska polisen och militären.

Senast i går dödades fler än 40 människor i ett attentat i Bagdad, så våldet i Irak är långt ifrån över.