Seminarium om samernas rättigheter

Det kan bli kostsamt för svenska staten om samerna får tillbaka sina rättigheter till mark och vatten, säger Lars-Nila Lasko ordförande för Samiska rättsförbundet. Heikki Hyvärinen som har jobbet, som jurist vid finska Sametinget, säger att samerna har rätt till land och vatten i Sverige.

I går arrangerade Samiska rättsförbundet ett seminarium i Biskops Arnö, utanför Stockholm. Tema för seminariet var Samernas rättigheter, finns det rätt för urfolkets sanning?. Bland andra deltog Heikki Hyvärinen och Kaisa Korpijaakko Labba som föreläste om hur samerna förlorade sina rättigheter till staten i slutet av 1800-talet.

– Så vitt jag vet, så har samernas rättigheter baserats på gamla svenska lagar. Det var Karl IX som var lapparna i Nordlandens Konung, som stadsfäste lagboken och det finns domstolsmaterial och material efter administrativa myndigheter som visar denna rätt och så vitt jag vet själv har samernas gamla rättigheter inte överförts till statens ägo med laga grunder varken i Finland eller i Sverige, säger Heikki Hyvärinen.

Samiska rättsförbundet är den enda organisation som enbart jobbar med samiska rättsfrågor, ordförande Lars-Nila Lasko säger att det är viktigt att uppmärksamma olika samiska rättsförhållanden.

Varför når man ingen framgång i fråga om rätten till land och vatten i Sverige?

– För det första så beror det på flera olika faktorer. Det är en komplicerad fråga, äganderättsförhållanden och nyttjanderättsförhållanden till land och vatten är inte så enkla som man tror, det är en lång rättshistoria. Det andra är att staten inte vill inte ta i de här frågorna. När man utreder samiska frågor, så står det i direktiven att man utreder den och den saken, men får internutreda samernas rätt till land och vatten, säger Lars-Nila Lasko.

Det får stora konsekvenser för den svenska staten om samerna får tillbaka rätten till land och vatten.

– Då förlorar man malmen, vattenkraften, marker, inkomster och så vidare. Saker man måste dela med sig av, till exempel kunde en del av vattenkraften gå till Sametinget, säger Lasko.

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio