kiruna

Torneträsk underkänns av UNESCO

FN-organistaionen UNESCO underkänner nu Torneträsk som biosfärområde. Därmed är Sveriges första biosfärområde historia och plockas bort från det globala nätverket.

Anledningen är att det saknas lokalt engagemang för hållbar utveckling från bland annat kommunen och länsstyrelse. Det säger en besviken Johanna MacTaggart som är ordförande i det svenska biosfärrådet.

– Vi lyckades inte skapa något engagemang kring utvecklingsfrågorna. Det måste komma lokalt ifrån.

På 1980-talet utsågs Torneträsk till Sveriges första biosfärområde. Tanken är att lokalbefolkningen ska utveckla området, till exempel bygga saker, på ett hållbart sätt för miljön och visa goda exempel för framtidens naturvård.

Men Unesco ger nu upp och underkänner Torneträsk.

– För världens del är det synd att det faller bort ett område som är så långt norrut, säger Johanna MacTaggart.

I Kristianstad vattenrike, som är ett av sveriges två biosfärområden, byggs det just nu besökscentrum för nära 100 miljoner.

Forskningsstationen i Abisko var beredd att smida en utvecklingsplan för Torneträsk och engagera traktens fjällbyar. Men kommunen och länsstyrelsen ville inte bidra med pengar. Det säger Christer Jonasson vid forskningsstationen som såg möjligheter.

– Vi hade synliggjort Abiskoområdet mer och vi hade kunnat saluföra det, i form av ett större besökscenter. Och för vår del hade man kunnat satsa på en mer forskningsinriktad turism som hade gått att utveckla, säger han.

Men kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) tycker att kommunen satsat på viktigare saker än att behålla biosfärområdet.

– De prioriteringar vi gjort i området med nytt reningsverk i Katterjåkk och planerade åtgärder i Björkliden är oerhört mycket viktigare, säger han.