70 år sedan slaget om Storbritannien

Det är 70 år sedan piloter, en del så unga att de inte fick rösta, avgjorde världens öde. Slaget om Storbritannien 1940 anses vara det militära slag som avgjorde kampen mellan demokrati och diktatur.

Militärt underlägsna stod Storbritannien ensam mot ett triumferande Hitlertyskland, men beredd att, som Winston Churchill uttryckte det, slåss till slutet.

I augusti 1940 var de brittiska markstridskrafterna i spillror efter evakueringen vid Dunkerque knappt två månader tidigare. Hitlers plan var att först bomba brittiska flygfält och flygplansfabriker för att sedan inleda invasionen.

Tyskarna hade däremot inte räknat med det brittiska flygvapnets styrka och kvalitet och det är piloterna som oftast hyllas för segern, men bakom de unga, offervilliga piloterna fanns stridsledningscentralerna, som dirigerade de brittiska stridsplanen.

De bemannades i stor utsträckning av kvinnor. Muriel Vlaanderen, i dag 100 år gammal, berättar för Imperial War Museum att oavsett hur många bomber som föll så såg hon aldrig en enda kvinna vika från sin plats.

Hitlers fick överge sina invasionsplaner och förlusten skulle innebära, precis som Winston Chruchill förutspådde, början till slutet för Nazityskland. Även om det är 70 år sedan i år så är slaget om Storbritannien högst levande här och stoltheten över segern är påtaglig.

– Jag är stolt över vad vi gjorde för jag tycker att vi gjorde ett bra jobb, säger Muriel Vlaanderen.