Oro för minskad pressfrihet i Ukraina

Polisen i Ukraina utreder just nu försvinnandet av en journalist, som har publicerat avslöjanden om korrupta makthavare. Samtidigt blir kritiken mot Ukrainas president Viktor Janukovytj allt starkare och journalistorganisationer varnar för att pressfriheten i landet blir mindre och mindre.

Det var för drygt en vecka sedan som chefredaktören Vasyl Klymentev sågs stiga in i en BMW i hemstaden Charkov med en okänd man.

Sedan dess är han borta, och hans kollegor på tidningen Novyj Styl tror att försvinnandet är kopplat till artiklarna som han publicerat.

Den internationella organisationen Reportrar utan gränser ser många frågetecken i utredningen av försvinnandet.

Reportrar utan gränser har redan tidigare varnat för att medierna i Ukraina blivit allt mindre fria sedan president Viktor Janukovytj tillträdde i februari.

Liknande kritik har också kommit från EU, OSSE och USA efter rapporter om flera attacker mot kritiska journalister.

Nu i veckan stoppade tre tv-kanaler sina sändningar i en timme i protest mot vad de kallar för statlig press mot oberoende medier.

Två av dessa tv-kanaler, TVi och Kanal 5, riskerar nämligen att bli av med sändningstillstånd efter att ha blivit stämda av ett annat mediehus, ett mediehus där chefen för Ukrainas säkerhetstjänst är storägare. Han är också medlem i rådet som kontrollerar Ukrainas domstolar.

Frågan om TVi:s och Kanal 5:s sändningstillstånd skulle kommit upp i en domstol i huvudstaden Kiev i måndags, men förhandlingarna sköts upp efter all uppmärksamhet.

President Viktor Janukovytj ställer sig oförstående till anklagelserna om förföljelser av landets oberoende medier.

– Ni kommer inte hitta nån som har större intresse än jag i att medier i Ukraina ska skriva sanningen, sa Viktor Janukovytj på en presskonferens.