Krugman: Vi har bara sett början på problemen

I dag har aktiekurserna fortsatt att falla över världen för tredje dagen in rad. Anledningen är dystra siffror från USA som visar att återhämtningen efter krisen tycks ha kommit av sig. Och troligen har vi bara sett början på de förnyade problemen, säger Paul Krugman, ekonomiprofessor och Nobelpristagare i ekonomi, just nu på besök i Sverige.

Troligen kommer det att bli värre. De flesta uppgifter vi har just nu, tyder på en bromsad utveckling av ekonomin, säger Paul Krugman.

Det behöver inte nödvändigtvis innebära en krympande bruttonationalprodukt, men det spelar ingen roll. Med en tillväxt på bara en eller två procent, kommer det att innebära ökad arbetslöshet och stora påfrestningar på samhället, säger han.

Enligt Paul Krugman är den haltande återhämtningen ingen överraskning. Han har länge ansett att världens länder satsat alldeles för lite i kampen mot ekonomikrisen. Åtgärderna räckte till att förhindra en ännu djupare kris. Men de räckte inte till för att skapa en riktig återhämtning, säger han.

Det som händer nu är att marknaderna slutligen har upptäckt att pessimisterna hade rätt, säger Paul Krugman.

En längre intervju med Paul Krugman sänds i Godmorgon, världen nu på söndag i P1.