Anhållan mot Wikileaks grundare hävd

Åklagarmyndigheten har hävt beslutet att anhålla internetsajten Wikileaks grundare Julian Assange. Enligt ett pressmeddelande från chefsåklagare Eva Finné finns det inte längre skäl att anta att Assange begått våldtäkt i samband med sitt besök i Sverige.

Åklagaren beslutade i går kväll om att han skulle anhållas. Enligt Karin Rosander vid Åklagarmyndigheten fanns en risk för att han kunde försvåra utredningen. Vid halv fem-tiden på lördagen hävdes dock anhållningsbeslutet av chefsåklagare Eva Finné. Hon anser inte att det finns skäl för att han ska vara fortsatt anhållen.

- Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, säger Eva Finné.

Däremot kvarstår misstanken om ofredande.

Julian Assange skriver i ett mejl till Ekot att anklagelserna är grundlösa, och att han själv kommer att kontakta polisen.

Stationsbefälet Ola Törndahl på Norrmalmspolisen i Stockholm säger att de håller förhör med flera personer som kan lämna närmare uppgifter om de anmälda brotten. Enligt Julian Assanges kollega Kristiann Hrafnsson har Julian Assange och Wikileaks väldigt mäktiga fiender:

– Väldigt mäktiga organisationer önskar Wikileaks ont, säger Kristiann Hrafnsson.

Internetsajten Wikileaks har bland annat gjort sig känt för avslöjanden kring USA:s krigsföring i Irak och Afghanistan. Och debatten om Wikileaks agerande har gått het världen över. I Sverige har Piratpartiet åtagit sig att sköta driften och säkerheten av Wikileaks servrar. Enligt Piratpartiet har svenska myndigheter utsatts för tryck för att agera mot Wikileaks. Enligt kollegan Kristiann Hrafnsson har Julian Assange ännu inte haft kontakt med den svenska polisen.