Krugman: Grekland kan tvingas lämna euron

Grekland kommer att tvingas gå i statsbankrutt, det vill säga ställa in betalningarna, och det är mycket möjligt att landet till slut också tvingas lämna den gemensamma valutan euron. Det säger ekonomiprofessorn och nobelpristagaren Paul Krugman i en intervju i Godmorgon, världen!

"Är det möjligt att Grekland kommer att tvingas kräva att deras skulder skrivs ner? Svaret är ja. Det är i stort sett redan klart. Så den verkliga frågan är om det blir nödvändigt med det extrema steget att faktiskt lämna euron", säger Paul Krugman.

Han tror själv att chansen är minst 50 procent att Grekland kommer att lämna valutasamarbetet.

Grekland är Europas sorgebarn. Landet har fuskat med sin ekonomiska statistik. Det visade sig förra hösten att Grekland hade ett budgetunderskott som var fyra gånger så högt som den tidigare regeringen hade påstått.

Till sist ställde de övriga euroländerna och Internationella valutafonden upp med ett jättelikt räddningspaket med lån. Som motprestation har Grekland utlovat ett historiskt hårdhudat svångremspaket.

Men det kommer inte att fungera. Det skjuter bara upp det oundvikliga, säger Paul Krugman.

"Om högst tre år kommer det att visa sig att Grekland har gått igenom allt detta lidande utan att ens vara i närheten av att kunna låna de pengar som de behöver på den öppna marknaden", säger Paul Krugman.