Många ester skuldsatta långt över tillgångarna

Ska man tro de svenska bankerna är den ekonomiska krisen i Estland ett minne blott. Ekonomin har börjat växa igen och kreditförlusterna har avstannat. Men i själva verket kommer den estniska befolkningen att leva med krisen länge. Bopriserna har sjunkit med 50 procent sedan toppen och därför sitter väldigt många ester med bolån som är betydligt större än bostadens värde.

Alari Orav, som köpte sin lägenhet i centrala Tallinn för tre år sedan, anser sig vara lyckligt lottad. Under högkonjunkturen levde han aldrig något liv i överflöd och när krisen kom lyckades han behålla jobbet som kreativ chef på en reklambyrå i Tallinn. Men trots det befinner hans sig i en jobbig situation.

För sedan det att Alari köpte sin lägenhet har bopriserna i Tallinn halverats. Alari, som fick låna 100 procent av sin bostads värde, skulle därför sitta på en betydande skuld till sin svenska bank, om han sålde sin lägenhet.

– Det är klart att värdet på min lägenhet har sjunkit och att jag inte skulle kunna få ut det jag köpte lägenheten för, säger han.

Alari är inte ensam. Nettoförmögenheten bland de estniska hushållen är negativ, vilket innebär att det genomsnittliga estniska hushållet i dagsläget har skulder som är större än de underliggande tillgångarnas värde.

Siffror från Swedbank, Estlands största bank, visar att estniska bolånekunder är skyldiga dem cirka 28 miljarder kronor. Man uppskattar att cirka 7 procent av dessa bostadslån överstiger själva marknadsvärdet på bostäderna.

Amrikanen Peter Gage Morris är delägare och chef på Estlands största mäklarfirma Ober-Haus. Han är optimist, och påminner om att Sverige faktiskt upplevde och överlevde en liknande sitaution i början på 1990-talet och esterna är ett tåligt och flexibelt folk.

– Folk gör det de måste göra för att klara sig. I Estland är folk väldigt motiverade, arbetar hårt, och är välutbildade. Landet klarar sig väldigt bra tack vare det, säger Peter Gage Morris.