nyköping

Trångbott i bostäder i Brandkärr

Trångboddheten med familjer som delar på en lägenhet har enligt kommunen ökat i området Brandkärr i Nyköping. I flera fall är familjerna, enligt kommunens rapport, helt okända för samhället och politikerna ska idag diskutera förslag till åtgärder.

Rapporten grundar sig bland annat på det kommunala bostadsbolaget Nyköpingshems observationer.

Kristdemokraten Stefan Landmark är ordförande i Nyköpingshem.

– Det finns trångboddhet, det finns slitage i både bostäder och i området och det finns exempel på två och tre familjer i en lägenhet säger han.

Det handlar enligt rapporten om flyktingfamiljer från andra delar av landet och sådana som kommit direkt utifrån via Skavsta flygplats.

I vissa fall är de enligt rapporten helt okända och lever därmed utanför samhället.

Nyköpingshem vet inte hur många familjer det rör sig om, men har sett tecken på stort slitage, och onormalt hög vattenförbrukning i vissa lägenheter.

Kommunens socialchef Lars Gustafssons som står bakom rapporten, säger att kommunen delar en berättigad oro för området med polisen, där trångboddheten också lett till att mindre barn och yngre ungdomar är utomhus sena kvällar och riskerar att rekryteras av unga kriminella.

Men Lars Gustafsson vill inte överdriva problemen. 

– Nej, jag tror inte alls att det är någon större fara. Det har kommit in en del rapporter och det är väl inte riktigt helt bra om en sådan utveckling får fortsätta, säger han.

Lars Gustafsson vill nu ha politikerna med sig i ett ettårigt försök med ett mindre medborgarkontor i Brandkärr, där socialtjänsten i samarbete med vård och omsorg, räddningstjänsten, Nyköpingshem arbetsförmedlingen och polisen ska finnas på plats vissa kvällar i veckan.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se