NYKÖPING

Kritik mot insatser i Brandkärr

Hård kritik riktas mot Nyköpings kommuns arbete att minska påstådda problem i bostadsområdet Brandkärr.

Sveriges Radio P4 Sörmland har tidigare rapporterat att det finns ett färdigt förslag om ett mindre medborgarkontor i området som under måndagen den 23 augusti diskuterats av politikerna. Men Somaliska föreningen som representerar den största invandrargruppen i området säger sig inte alls ha blivit informerade.

"De löser inte problemet"
Mahad Shekh är ordförande i den Somaliska föreningen i Nyköping.

– Det är en brist. Vi är den största gruppen i Brandkärr så de borde ha pratat med oss. Konsekvensen kan bli att de inte löser problemet, eftersom de inte känner till det. Vi som bor här är experter på området, säger Mahad Shekh.

Mahad Shekh är mycket kritisk till att kommunen inte diskuterat med den kanske största gruppen berörda om hur situationen ser ut och hur eventuella problem bäst löses - innan förslagen läggs fram för politikerna.

Tre familjer delar lägenhet 
Den bild som ges i kommunens rapport handlar om flyktingfamiljer som utan kommunens och Nyköpingshems kännedom flyttat in från olika delar av landet och utifrån direkt via Skavsta.

Nyköpingshems kristdemokratiske ordförande Stefan Landmark säger att det är trångbott i vissa hem.

– Det finns trångboddhet, det finns slitage i både bostäder och i området och det finns exempel på två och tre familjer i en lägenhet, säger han.

Oro för kriminalitet
Enligt rapporten finns det ett antal familjer som är mer eller mindre okända för samhället i stort och rapporten visar på en oro för att yngre barn och unga ungdomar är ute sent på kvällarna och riskerar att bli rekryterade av äldre kriminella ungdomar.

Kommunens socialchef Lars Gustafssons som står bakom rapporten säger att kommunen delar en berättigad oro för området med polisen, där trångboddheten också lett till att mindre barn och yngre ungdomar är utomhus sena kvällar och riskerar att rekryteras av unga kriminella. Men Mahad Shekh i somaliska föreningen känner inte igen bilden som kommunen lyfter fram.

– Jag tror inte att det är ett stort problem.

Kritik mot kortsiktighet
Mahad Shekh är ändå positiv till delar av förslaget med ett mindre medborgarkontor, något som också får stöd av brandkärrsbon Marco Venegas. Men Venegas som själv arbetat i olika projekt i Brandkärr efterlyser långsiktiga insatser och inte ännu ett kortsiktigt projekt.

– Kortsiktiga projekt är inte ett bra sätt att arbeta. Det skulle behövas en permanent insats för att hjälpa människor in i det Svenska samhället, säger Marco Venegas.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se