Svensk Oriflame-anställd gripen i Iran

Flera personer knutna till det svenska kosmetikaföretaget Oriflame har gripits i Iran och myndigheterna har stängt företagets kontor i Teheran. En av de gripna är en svensk-iransk man.

De iranska myndigheterna har hittills inte gett någon förklaring till agerandet, enligt Camilla Åkesson-Lindblom på Utrikesdepartementets presstjänst.

Enligt Oriflames finanscehf Gabriel Bennet har man tydligt märkt ett hårdnande klimat i Iran.

– Situationen i Iran har onekligen förvärrats under den senaste tiden, och nu har ju myndigheterna lagt ner vår verksamhet, och så har man ju dessutom dessvärre frihetsberövat tre anställda och två säljkonsulenter, säger Gabriel Bennet, finanschef på Oriflame, till Ekot.

Redan i kvartalsrapporten för årets andra kvartal konstaterade företaget att klimatet i Iran hårdnat, och att myndigheternas kontroll blivit strängare.

Omkring 40 000 iranska kvinnor är i dagsläget knutna till Oriflame och säljer bolagets skönhetsprodukter, och att det är just skönhetsprodukter kan sticka i ögonen på det i stort konservativa islamiska styret i Iran.

Sedan företagets kontor i Teheran stängdes i helgen och de tre anställda och två säljkonsulenterna greps, har det varit tyst från de iranska myndigheterna.

Man har inte fått svar på varför kontoret stängdes, vilka grunder det fanns för gripandena eller hur de gripna mår och behandlas.

--Vi har inte fått någon detaljerad förklaring till detta, utan det enda vi kan utgå från är att myndigheternas agerande har något samband med vår affärsidé och att myndigheterna har något emot den, säger Gabriel Bennet.