VAL 2010

MP vill ha varg i renskötselområdet

Miljöpartiet vill tillåta vargrevir i renskötselområdet - det framkommer i Sameradions partiledarintervju med språkröret Peter Eriksson.

Riksdagen har beslutat att renskötselområdet ska hållas fritt från familjebildande vargar.

Men Miljöpartiet anser att det måste finnas ett antal vargevir i renskötselområdet för att underlätta för vargar att naturligt invandra österifrån - partiet vill därför tillåta familjegrupper av varg, föryngringar, utmed Norrbottens- och Västerbottenskusten.

- Det är väldigt långt mellan den svenska vargstammen i mellansverige och den finsk-ryska. Runt Bottenviken vore det därför rimligt med ett antal föryngringar, säger Peter Eriksson.

Hela Bottenvikskusten är i dag renskötselområde, både som vinterbete för fjäll- och skogssamebyar och året-runt-bete för koncessionssamebyar i Norrbotten.

Men Peter Eriksson ser ingen konflikt gentemot rennäringen.

- Jag tror det kan funka. Det handlar bara om några enstaka föryngringar, säger Peter Eriksson.

När det gäller lodjuren har riksdagen nyligen beslutat att stammarna ska minska från 300 till 250 föryngringar, särskilt inom renskötselområdet.

Det anser Miljöpartiet vara olyckligt och Peter Eriksson menar att även rennäringen måste tåla en lodjursstam i Sverige.

- Lodjuren måste även respekteras från renskötselhåll. Men vi bör nog titta på att höja ersättningarna till rennäringen, säger Eriksson.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio