Italien vill att EU tillåter massutvisning av romer

Italien vill nu föra upp frågan om utvisning av romer på EU-nivå igen. Detta sedan Frankrikes president Sarkozy har fått hård kritik från bland andra Vatikanen, Europarådet och även egna partikamrater för hur det går till när romer sänds tillbaka till Rumänien och lägren rivs.

Men Italiens inrikesminister Roberto Maroni prisar i en tidningsintervju Frankrikes utvisningar.

– Frankrike gör bara, vad Italien redan har gjort i flera år, säger Maroni till Corriere della Sera, och hyllar Frankrikes president Sarkozy för hans krafttag mot romerna.

De två ländernas modell är att förmå romerna att frivilligt återvända till Rumänien. Lockbetet är 3 000 kronor i bidrag och en betald flygbiljett. Den som inte tar betet riskerar att deporteras.

Kritikerna underkänner resonemanget om frivillighet. De fördömer polisernas sätt att komma i gryningen, splittra familjer och skicka iväg romerna i stora grupper. Dessutom visar myndigheternas siffror att två tredjedelar av de romer, som lämnade Frankrike frivilligt förra året, ganska omgående kom tillbaka.

Italien började ingripa mot romerna för två år sedan, efter att en ung romsk flicka hade anklagats för att ha kidnappat ett barn. Det ledde till brutala pogromer mot romer i Rom och Neapel.

Interneringsläger, fängelsestraff, DNA-kontroller och hastiga massutvisningar stod på den italienska regeringens lista då, men EU satte stopp för det mesta, utom fingeravtryck, med hänvisning till att romerna är EU-medborgare och den fria rörligheten inom unionen.

Inrikesminister Maroni är en ledande politiker inom det främlingsfientliga partiet Lega Nord, som vill gå till nyval omgående med anledning av instabiliteten kring regeringspartnern Berlusconi. I södra Europa är kopplingen säkerhet, kriminalitet, romer och invandrare en röstmagnet, så Italiens inrikesminister Maroni vädrar morgonluft.

Den 6 september möts EU:s inrikesministrar och han vill då diskutera rätten att massutvisa romer.