"Man tjänar så man kan handla nåt"

Vad tänker barn på när de hör ordet arbete?
Stressade föräldrar som måste prioritera bort dem eller något de själva ser fram emot?
I Barnen funderar vi den här veckan över hur arbetslivet påverkar barns vardag.  Vad lär de sig om arbetslivet och det samhälle det utspelar sig i? Hör barnen berätta om sin syn på arbetets status och vad de själva är beredda att offra framöver för sina drömyrken.

Programmet är gjort av Amra Heco och ingår i temaveckan "Det heliga arbetet".

Barnen fredag 3 september 11.03 och 20.03 i P1

Väckarklockan går igång. Det är tidigt på morgonen och Hannah Numanovic, 10 år, måste upp. Idag ska hon få veta vilken klass på Engelska skolan hon ska gå i och hon vill inte vara sen. Det kommer att bli en lång dag och hon kommer behöva vänta ett tag på skolans fritids innan mamman hämtar. 
- När jag tänker på arbete tänker jag på läxor. Man måste plugga och utbilda sig för att kunna få jobb sen, förklarar Hannah.

På förskolan Ankaret i Kärrtorp i Stockholm berättar Harald Kellin, 3 år, att det nog inte är så kul att vara mamma och pappa och behöva gå till jobbet.
- Då  tänker man nog bara på barnen och att man saknar dem.

David Mårtenson Bothén, 5 år, har varit på pappas jobb på Stallet och fått vara hans assistent.
 - Arbete är viktigt. Det bara är det. Om man inte får pengar så dör man.

Ankarets förskolepedagog, Anki Stridh Tornéus har märkt att barnen ofta bearbetar upplevelser i rollspel och då blir det många lekar om jobb.
- "Jag ska till jobbet!" säger barnen till varandra. Deras röst blir striktare. De har ingen bild av vad det innebär men att det är nåt jätteviktigt, beskriver pedagogen.

Forskaren vid Sociologiska Institutionen vid Uppsala Universitet, Elisabet Näsman, har forskat i barnens uppfattningar om arbete.
- Barn bildar tidigt uppfattningar om statusen på olika arbeten, men även om vad de själva kan och inte kan göra. Det gäller att fånga deras nyfikenhet och lust att lära, och förmedla känslan av att man kan lära sig nånting och få en stolthet i arbetet, påpekar hon.  

Hannahs mamma, Majda Numanovic, planerar att gå ner i tid nu när hon har blivit mamma för tredje gången. Hon vill ta sig tid för de små vardagliga sakerna, som hon känner att hon har missat med de äldre barnen. - Det är viktigt att lära känna sina barn och att de får lär känna mig.

 Kommentera gärna programmet när du lyssnat på det.  Vilka föreställningar om arbete har du hört från barn du mött?