Växjö

Laila hade borrelia - ignorerades av sjukvården

Under hösten insjuknar tusentals svenskar i fästingsjukdomen borrelia. Laila Rex Karlsson från Växjö sökte vård tre gånger innan hon fick rätt diagnos.

Just nu är det högsäsong för fästingarna. Och nu under hösten insjuknar tusentals svenskar i fästingsjukdomen Borrelia.

Men efter ett bett kan borrelia vara svår att upptäcka och vårdpersonalen måste vara extra uppmärksam på symtomen, vilket de inte alltid är. Det fick Laila Rex Karlsson från Växjö erfara. Hon sökte vård tre gånger innan hon fick sin diagnos.

– Jag fick bettet nu i augusti och vi var i vårt sommarhus under torsdagen. När jag kom till Växjö så tog jag kontakt med Jourläkarcentralen, säger Laila Rex Karlsson.

Struntade i oron
Men bemötandet från jourläkarcentralen blev inte som Laila väntat sig.

– De struntade i min oro. De sa att jag skulle tvätta av mitt fästingbett och så var det bra med det, säger Laila.

Laila väntade sedan till nästa dag och kontaktade då sin egen vårdcentral. Där fick hon beskedet att hon skulle vänta ett tag till för att se hur bettet utvecklade sig.

Måndagen därpå så hade fästingbettet blivit större och rödare med en stor ring runt. Hon kunde därför inte vänta längre utan tog kontakt med sin vårdcentral igen.

– Då kunde läkare konstatera att bettet hade utvecklats till en stor röd "blaffa" och jag fick antibiotika mot borrelia.

Man kan bli förlamad
Huvudvärk, trötthet, dålig aptit och andra mer diffusa symptom är vanligt om man har fått borrelia. Om det går riktigt långt kan även nervsystemet drabbas och man kan bli förlamad.

När Sveriges Radio Kronoberg ringer upp den medicinskt ansvarige läkaren på Jourläkarcentralen i Växjö, Anders Eriksson, beklagar han att Laila fick beskedet att hon bara skulle torka av sitt fästingbett och så var det bra med det.

– Det är olyckligt om det varit så men jag känner inte till fallet alls. Vi brukar inte svara så här när folk ringer och söker vård för det här. Om vi misstänker att det är borrelia så vill vi självklart ta in patienten och titta på det. Laila Rex Karlsson ringde under en lördag och på helger har vi ingen möjlighet att ta in alla som ringer utan vi måste ta dem som verkligen behöver medicinsk vård, säger distriktsläkaren Anders Eriksson.

Borde fått hjälp direkt
Tre gånger fick alltså Laila Rex Karlsson kontakta vården innan hon fick diagnosen borrelia. I hennes fall gick det ju bra men hon är kritisk till att hon inte fick hjälp från första början.

– Om jag ringer till Jourläkarcentralen och är ängslig för något så tycker jag de kan säga till mig att de inte har tid med mig, men de skall inte låtsas att det inte gäller någonting, säger hon.

Thomas Graf
nyheter.kronoberg@sr.se