VALET 2010: Debatt om Ödeshög kl 15

Vindkraften delar Ödeshög i två läger

Ödeshög står i fokus i vår valbevakning i dag. Där har en av de hetaste valfrågorna handlat om vindkraftsutbyggnaden.

Vindkraften har delat bygden i två läger. Ödeshögsbon Doris Karlsson är en av dem som vet hur det är att bo bredvid ett vindkraftverk.

- Det är alldeles fel att placera det så nära, vi har det ju nästan i trädgården. Jag tycker det är fruktansvärt det är så otrevligt som det kan för ljudets skull, säger Doris Karlsson.

Kan du beskriva hur det är här när det blåser mycket?
- Det är som ett reaplan kommer, säger hon.

Vindkraftverken bullrar, skapar störande skuggor och förstör naturvärden tycker vindkraftsmotståndarna. Doris Karlssons granne Börje Karlsson, som är bosatt i Krokek i Ödeshög, har cirka 560 meter till vindkraftverket. Förutom att han störs av bullret från vindkraftverket är han också rädd för att värdet på fastigheten ska minska:

- När man har bott här i hela sitt liv och min son är femte generationen på gården då är det inte roligt om man ska behöva flytta här ifrån om det blir sänkt fastighetspris, säger han.

Erik Karlsson i Järnstad, är en av förespråkarna för vindkraft i Ödeshög. Han driver ett jordbruk, men jobbar också på Väderstadverken. För honom skulle ett vindkraftverk kunna bli en viktig inkomstkälla:

- Det skulle egentligen betyda rätt så mycket. Möjlighet att kunna vara hemma på heltid och kanske kunna anställa fler personal, säger Erik Karlsson.

Vad ser du för fördelar med vindkraften?
- Det är ju en förnyelsebar energikälla och den dagen vi kommer på något bättre då är det bara att plocka ner dem så syns det inte så mycket spår efter dem egentligen, säger han.

Kommunen håller på att ta fram en vindkraftplan för skogsbygden. Frågan är om politikerna kan enas om vilka riktlinjer som ska gälla vid byggandet av vindkraftverk, som både vindkraftsmotståndare och vindkraftsförespråkare kan bli nöjda med?