Förslag mot langning:

S: Polisen ska få rätt att titta i ungas väskor

Polisen ska få rätt att undersöka ungdomars väskor om de misstänker att de unga har alkohol i väskan. Det föreslår Socialdemokraterna och syftet är att komma åt langning.

Att stoppa langningen är ett viktigt steg för att öka välfärden, tycker socialdemokraten och ordföranden i riksdagens justitieutskott, Thomas Bodström.

– I dag känner många poliser en frustration, och säkert också föräldrarna, att en 15-åring kan bara säga nej och så går han vidare och in i en park och dricker sig berusad, och så kan det få väldigt ödesdigra konsekvenser, säger Thomas Bodström.

Det är på tre punkter som Socialdemokraterna vill göra förändringar för att komma åt langningen. De vill höja minimistraffet för den som langar från dagens sex månader till ett år. När Thomas Bodström var justitieminister höjde han maximistraffet för samma brott.

De vill också att kontaktpoliser ska rikta in sig mer på langningen och alltså ändra lagen så att polisen får rätt att titta i en minderårigs väska om det finns en konkret misstanke om att där finns alkohol eller andra berusningsmedel. Nu får polisen göra det om det finns misstanke om vapen eller sprayburkar. Det var en lagändring som Thomas Bodström genomförde för att komma åt klotter, och som av en del ansågs kontroversiell eftersom den kan anses vara integritetskränkande.

– Med tanke på att så många ungdomar skadas av alkohol så tycker jag att det är mycket värre än att man kan öppna en väska, säger Thomas Bodström.

Men när en lagändring skulle kunna bli verklighet vid en rödgrön valseger vet inte Thomas Bodström. Han har ännu inte diskuterat frågan med de andra partierna.

Vänsterpartiets Alice Åström ser gränsdragningsproblem men är försiktigt positiv.

– Man får titta ganska noga på hur man utformar en sådan lagstiftning och vilka möjligheter och begränsingar som finns i den. Men vi är beredd att titta på frågan, säger hon till Ekot.