Migrationsverket

Handläggare slår larm om asylsökande som begår brott

Kent Helgesson, handläggare på Migrationsverket i Uppvidinge, slår nu larm om att vissa asylsökande som begår brott i Sverige slipper straff.

Han anser att problemet måste lyftas upp och göras något åt och har därför sökt justitieminister Beatrice Ask för att påtala problemet.

Kent Helgesson som jobbar med återvändarärenden på Migrationsverkets mottagningsenhet i Uppvidinge, är djupt oroad över det han kallar "straffimmunitet" för vissa personer som söker asyl. Människor som han med bestämdhet hävdar sätter i system att begå brott här, med vetskap att de kommer undan straff.

– Man missbrukar asylrätten och det gör att andra asylsökande som inte ägnar sig åt den här verksamheten drabbas, säger Kent Helgesson.

Begår systematiska stölder
Han berättar att de här personerna, främst från Östeuropa söker asyl, och medan de väntar på besked om de får stanna eller inte, begår snatterier och stölder på olika ställen. När det börjar brännas under fötterna, säger de att de vill avbryta sitt asylärende och åka hem på grund av att någon familjemedlem har blivit sjuk, till exempel.

När Kent Helgesson då kollar brotts- och misstankeregistret och upptäcker att det finns misstankar om brott på olika ställen i landet, kontaktar han de respektive åklagarna där.

– Oftast lägger man då ner utredningen för man vet att det slutar bara med ett bötesbelopp eller liknande, så det är inte mycket man har att vinna på att fullfölja utredningen. Så personerna reser hem och man kan betrakta det här som en straffimmunitet, säger Kent Helgesson.

Väljer att lägga ner utredningar
– I bland har jag kunnat se att vi har upp till fem procent, på vår enhet uppemot 30 stycken som fallit under det här. Ibland har jag kört en gång i veckan till flygplatsen med en person som varit föremål för utredning av åklagare där man valt att lägga ner för att personerna ska kunna lämna landet, säger Kent Helgesson som alltså har försökt få kontakt med justitieminister Beatrice Ask för att påtala problemet. Utan att lyckas.

– Någonting måste man nog göra för detta är satt i system och skadar andra asylsökande ganska så ordentligt.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se