Wikileaksgrundare misstänkt för ofredande

Förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange fortsätter när det gäller ett fall av ofredande mot en ung kvinna. Åklagaren har ändrat rubriceringen från sexuellt ofredande till ofredande.

Den andra utredningen som från början gällde våldtäkt har nu lagts ner helt och hållet. Det har chefsåklagare Eva Finné beslutat.

– Jag har lagt ner förundersökningen vad gäller den anmälan som från början var rubricerad som våldtäkt. Det är inte misstanke om brott över huvudtaget. Jag har gått igenom förhören med målsäganden. Min slutsats blir att det inte föreligger misstanke om brott, säger Leif Silbersky.

Eva Finné kommer nu att begära förhör med Julian Assange om det brott han misstänks för, alltså ett fall av ofredande.

Att det inte längre klassas som sexuellt ofredande kommer att överklagas av advokat Clas Borgström som företräder de båda kvinnorna.

Han kommer också att överklaga att den ena förundersökningen helt läggs ner. Han anser att det fortfarande finns skälig misstanke för åtminstone sexuellt ofredande.

Julian Assanges advokat Leif Silbersky anser att det var självklart att lägga ner förundersökningen. Men han är upprörd över hur fallet har hanterats och att Julian Assange i medier över hela världen fått stämpeln som våldtäktsman.

– Den sten man spottar på blir alltid våt. Det här kommer självklart att förfölja honom även om åklagaren har skrivit av det, säger Leif Silbersky.

Är det något ni kommer att vidta åtgärder mot?

– Jag har sett att åklagaren som gick ut med det vansinniga beslutet har anmälts. Om inte det leder till något är det tid för mig att börja tänka om vi på den här sidan ska agera, säger Leif Silbersky.