Brist på basvaror i ryska matbutiker

I Ryssland har sommarens extrema torka och många bränder lett till att priserna stiger på inhemska matvaror. I Moskva saknas till och med basvaror på hyllorna i vissa butiker.

– Regeringen visste vad som väntade och borde ha agerat, säger 73-årige Vladimir som är upprörd över de stigande matpriserna.

Det är bristen på framför allt mjölk och det i Ryssland så viktiga bovetet som oroar många ryssar. I vissa matbutiker i Moskva är det helt slut på bovete, i andra har priserna fördubblats på kort tid.

Torkan och bränderna i det europeiska Ryssland har minskat skördarna kraftigt och förråden från förra året har nu tagit slut. I väntan på de sibiriska skördarna senare i höst har Ryssland börjat importera bovete från Kina.

En förklaring till de tomma butikshyllorna är att bristen diskuteras intensivt i ryska medier och att kunderna börjat hamstra varor.

Den ryska regeringen, som till varje pris vill undvika att missnöjet över de stigande matpriserna sprider sig, varnar nu livsmedelsindustrin för att genomdriva omotiverade prishöjningar.

Den federala ryska anti-monopolmyndigheten undersöker 25 nya fall av misstänkta regelbrott kring prissättningen på mat.

Men än så länge är det ingen panikstämning bland ryska konsumenter.

61-åriga Valentina säger att hon inte oroar sig ens om det skulle visa sig att bristen på bovete blir långvarig och priset mer än tredubblades.

– Till och med om priset går upp till 80 rubel för ett paket så kommer jag bara att äta mindre av just det, säger Valentina.