Frågetecken kring Saabköparen Spykers ekonomi

Det verkar inte vara helt klart med hur det står till med ekonomin hos Spyker Cars som köpte Saab Automobile av GM tidigare i år. Spyker har nämligen meddelat börsen i Amsterdam att man har större skulder än tillgångar. Men vd Victor Muller säger att det inte är någon fara på taket.

Det är inte första gången det finns frågetecken kring Spykers ekonomiska styrka och nu har alltså bolaget självt tvingats meddela Amsterdambörsen att skulderna överstiger tillgångarna.

Det är lite formalia och tvingande börsregler om meddelandet som lämnades sent i kväll inför den andra kvartalsrapporten som ska publiceras på fredag.

Ungefär samma sak gjorde Spyker i samband med den första kvartalsrapporten i april. 

Den 23 april valde Spyker att inte redovisa sitt finansiella resultat för första kvartalet med motiveringen att man inte var tvingad till det. I stället sköts redovisningen upp till andra kvartalet.

Beskedet till börsen nu följer reglerna och det finns inga beslut om åtgärder från börsens sida.

Men med bara några dagar kvar till rapporten så har alltså Spyker upptäckt att skulderna är större än tillgångarna.

Formellt sett beror det på att vissa tillgångar som kom med i Saab-affären nu har omvärderats rent bokföringsmässigt. Tillgångar då har blivit skulder nu. Det är preferensaktier som säljaren GM har.

Inom fem dagar måste Spyker nu lämna besked om sitt finansiella läge och varför situationen har uppkommit.

Då måste Spyker också redogöra för bland annat likviditeten i bolaget, kort- och långtidsperspektiv samt åtgärder som har vidtagits eller planeras för att komma tillrätta med situationen.

Victor Muller som är vd för Spyker Cars och den som i stort sett på egen hand sydde ihop affären i vintras försäkrar dock att allt kommer att klarna på fredag.