FILM

Brutal dokumentär om danska soldater i Afghanistan

På fredag är det svensk premiär för den uppmärksammade danska dokumentären Armadillo - filmen som följer ett antal danska soldater när de skickas till Afghanistan. Uppmärksamheten i danska medier har handlat mycket om den förråelse och cynism som soldaterna utvecklar.

Filmens kanske starkaste scen är när soldaterna efter månader av väntan till slut hamnar i en riktigt allvarlig krigssituation. Man beskjuts av talibaner från ett dike. De danska soldaterna slänger en handgranat i diket, därefter skjuter man ihjäl de sårade motståndarna.

På basen efteråt släpper anspänningen. Stämningen är upphetsad, man gratulerar varandra, någon kallar det skithäftigt, och så småningom blir de mest aktiva dekorerade.

Janus Metz säger att, det han blev förvånad över när han gjorde filmen är att, kriget också gör att soldaterna själva dras till det.

Filmen skildrar också civilbefolkning som förlorat anhöriga och fått sina hem sönderbombade när de hamnat i krigszonen. Och hur danskarna betalar dem pengar i ersättning för bl a kor som dödats. Men i takt med att tiden går isolerar sig också soldaterna från människorna man egentligen är där för att hjälpa. Att soldaternas uppträdande framstår så obeslöjad trots att de hela tiden vetat att kameran varit där hänger ihop med att det är jobbigt hålla en mask i längden. Filmteamet följde dem i månader, säger Janus Metz.