
Modets mecenater - står det en rik och insiktsfull kvinna bakom varje framgångsrik modeskapare?
STIL är tillbaka efter ett långt sommarlov! Vi börjar höstsäsongen med att ta en titt på modets mecenater, det vill säga personer som på olika, men alltid aktivt, sätt uppmuntrat modeskapare i historien. En sorts välgörare som peppat och sporrat dem till att våga ta ut svängarna genom att beställa – och betala, ofta dyrt– för deras plagg, och inte minst sett till att plaggen bevarats. Många av dem kan vi idag därför se på museer världen över.
Under den nyligen avslutade Stockholm Fashion Week, värmdes bänkraderna, i likhet med dom internationella visningarna, upp av många unga internationella modebloggare som rapporterade om vad som kommer att gälla nästa vår. Många av dem fotograferar sina egna ”outfits”, och får folk att följa deras exempel.
I veckans program tar vi en titt på hur modevärlden alltid varit fylld av kvinnor vars val av kläder intresserat en större allmänhet. Under det sena 1800-talet var det modehuset Worth i Paris och deras förmögna kunder av kungligheter, aristokrater och social elit som satte trenderna.
Somliga av dem var förutseende nog att spara kläderna och skänka dem till olika museer. På Brooklyn Museum i New York har man samlat plagg sedan början av 1900-talet och idag byggt upp en av världens största samlingar, som nyligen slagits samman med den som finns på Metropolitan Museum of Arts i New York.
En av kvinnorna som skänkt sin samling av kläder var den rika arvtagerskan Millicent Rogers. Om henne och en av hennes favoritdesigner, Charles James ( som beskrivits som en ”sjukligt självupptagen galenpanna”), berättar vi mer om.
Vi får även höra hur man resonerar kring klädsamlande på svenska museer, som Nordiska Museet i Stockholm och Röhsska Museet i Göteborg. Dessutom berättar vi om ett par av dagens modemecenater.
Isabella Blow arbetade som tidningsredaktör och stylist för prominenta tidningar som Vogue och Tatler, men fungerade egentligen allra mest som en av samtidens största modemecenater genom att tidigt upptäcka, stödja och lyfta fram nya begåvningar. Hon var först med att inse Alexander McQueens storhet, bland annat. Hennes klädsamling var inte bara stor, utan helt unik. Hon avled 2007 och i år var det meningen att den skulle klubbas iväg på auktionshuset Christie’s i London. Men så hände någonting mycket ovanligt. Christie’ s gick plötsligt ut och berättade att det inte blir någon auktion, en person som ville vara anonym hade nämligen köpt upp hela samlingen för att bevara den i sin helhet. Vem hade råd och intresse att köpa upp hela Isabella Blows garderob? Svaret var Daphne Guinness, en modemecenat av den gamla skolan. Om henne berättar vi mer om i programmet.
Och så frågar vi oss om det i framtiden snarare handlar om att hyra, än att äga och samla, kläder.
Veckans gäst är Ulrika Nilsson, grundare av butiken och agenturen JUS i Stockholm.