Intervju med mannen bakom "Stereo Love"

I maj petade Edward Maya & Vika Jigulina ner Anna Bergendahls "This Is My Life" från DigiListans förstaplats. I stället kom monsterhiten "Stereo Love" med kombinationen dragspel och dans, idag en av årets mest sålda i Sverige. I samband med toppnoteringen pratade vi med mannen bakom låten, Edward Maya.

Läs hela intervjun på svenska...

Etta i Sverige, hur känns det?

Jag är jätteglad att höra om förstaplatsen, det är en stor ära för mig och den främsta anledningen att jag går in i studion för att skapa nya låtar.

I Sverige går din låt under smeknamnet ”dragspelslåten”, hur kom du på idén till ”Stereo Love”?

Jag fick idén för ett år sen, när musiken i Europa kändes färglös. Jag fick inspiration från universitetet, där jag studerat många gamla musikstilar, och ville försöka kombinera elektronisk musik med forntida instrument.

Är det du själv som spelar dragspel på låten?

Ja, jag spelar dragspel själv.

Du har examen i musik, hur blev det dans utifrån det?

Det är egentligen inte så konstigt, jag var tonåring och gick på klubbar och lyssnade på radio. Och för fem år sen började jag själv skriva housemusik.

Vad lyssnade du på innan?

Då var det bara klassiskt. Jag studerade klassisk musik, spelade i orkester och hörde mest sånt som Mozart och Bach.

Vilken är din personliga favoritkompositör?

Ennio Morricone. Det är en kompositör från vår tid, men jag gillar också Chopin och Bach, som båda skrivit för piano och orkester. Men, nu blir det mycket elektro och modern musik också.

Du reser ju mycket, har varit i Europa, Asien, Sydamerika och fastnade i askmoln i London nyligen

Just det. *suck” Det är ganska tufft för mig. Det känns som jag bor på flygplatser, plan och i bilar. Det är väldigt kämpigt, men känns värt det varenda sekund.

Men, när du reser så mycket, var är ”hemma”? Planet?

*skratt*, nej, men kanske hotellet. Fast mest av allt längtar jag efter att komma hem på riktigt.

Och hemma är Bukarest i Rumänien. De senaste 10 åren har allt mer dansmusik kommit från just Rumänien, bland annat Haiducii. Hur har den rumänska musikscenen utvecklats de senaste åren?

Den rumänska musiken sprids över Europa och det är bra, jag är mycket glad för det. Ungefär som svensk musik för 10 år sen har också Rumänien börjat få in allt fler artister i Europa, och jag är mycket glad för det.

Ryktet säger att du själv jobbat med rumänska namn som Akcent (hit: ”Kylie”) och Mihai (hit: ”Tornero”) tidigare, vad är sant och vad är inte?

Jag jobbade med några hits på förra skivan från Akcent. Mihai däremot var ett samarbete med en annan producent redan för 4 år sedan. ”Tornero”, det var min första bra låt jag gjorde och den kom till när jag egentligen arbetade med film- och reklammusik i studio. Det var från början bara ett experiment, som slutade som Rumäniens bidrag i Eurovision Song Contest.

”Tornero” var ju hit i Sverige också, och då undrar man såklart, när kommer du hit?

Så snart som möjligt, när flygplatserna öppnar. Just nu är jag fast i Frankrike. (*intervjun gjordes i samband med askmolnet över Europa)

Vi har en svensk dansmusik också, t.ex. Swedish House Mafia, känner du till dem?

Absolut. Steve Angello, Axwell. Visst.

Gillar du dem?

Ja.

Sist men inte minst, din DJ-partner Vika Jigulina, vem är hon?

Vika Jigulina är rösten på ”Stereo Love”. Hon är en ung talangfull tjej från Rumänien och vi har en hel del överraskningar på gång tillsammans, men just nu säger jag inte mer…

Om 10 år, kommer du fortfarande göra dansmusik tror du?

Jag vet inte. Kanske att jag har ett eget skivbolag och producerar andra artister.

Vilken är drömartisten att arbeta med i så fall?

Akon. Swedish House Mafia. :-)

Stort grattis till förstaplatsen igen, vi ska strax höra din nya låt ”This Is My Life”, vilket ironiskt nog var titeln på den låt du petade ner från förstaplatsen på DigiListan (Anna Bergendahls Eurovisionvinnarlåt).

Verkligen, det visste jag inte. Tack så mycket, det var kul att höra.

Innan vi lyssnar, vad vill du hälsa alla lyssnare?

Jag vill säga att jag är riktigt glad och jag tycker om er alla. Jag kommer stanna i studion och fortsätta göra musik. Tack så mycket!