23 augusti

Bär i burk och karaff

Har du buskarna fulla av röda vinbär och vet inte vad du ska göra av dom. Koka dem till marmelad och gör nån glad. Vem kan motstå söta bär på burk?

Gillar du svarta vinbär men buskarna har bara blad? Lugn det blir saft ändå!

Pikant måndag 23 augusti 09.30 repris 17.00 

Röda vinbärsmarmelad

Koka upp röda vinbär och blanda i syltsocker (doseringen står på påsen).

Låt koka i några minuter

Häll sedan upp den varm marmeladen direkt i burkar.

(Du behöver inget vatten, marmeladen är lite syltig när den är varm men när den kallnat gör pektinet i syltsockret att den tjocknar)

Svarta vinbärssaft på blad

Ta en rostfri bunke.

Skär tre citroner i skivor.

Ta 2 liter tätt packade svarta vinbärsblad.

Varva sedan lager av skivad citron med bädd av blad. Ett lager citron, ett lager vinbärsblad osv.

Koka upp ett sockerlag av 2 liter vatten och 2,5 liter strösocker.

Tillsätt 30 gram citronsyra (finns i kryddhyllan på mataffären)

När sockerlaget kokat upp, häll det heta laget över bunken med citron och vinbärsblad.

Täck sen bunken med en tallrik och låt den stå svalt i tre dygn.

Efter tre dygn ta fram bunken och sila saften så blad och citronkärnor försvinner.