Afghanistan

Rödgröna vill börja ta hem trupper nästa år

De rödgröna partierna vill att de svenska trupperna i Afghanistan ska börja dras tillbaka 2011 och avsluta sitt uppdrag där 2013. De presenterade sin uppgörelse på en pressträff i dag.

– Det pågår en ny strategi i Afghanistanfrågan. Sverige bör ingå i en sådan ny strategi som innebär att vi successivt ska lämna över säkerhetsfrågorna till Afghanistan. Då kan vi börja ta hem de militära trupperna under 2011 och öka de civila insatserna på andra områden i stället, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna ville förut börja ta hem de svenska trupperna från Afghanistan 2012 eller ännu senare.

Nu vill de alltså tidigarelägga det efter förhandlingar med Vänsterpartiet som egentligen skulle ha velat dra tillbaka alla soldater 2011.

Ett annat skäl till tidsgränsen är den internationella konferensen om Afghanistan för en månad sedan, som enades om att afghanerna ska ta över ledningen för de militära operationerna successivt och 2014 ha fullt ansvar för hela landet.

Men om de svenska trupperna kan tas hem 2013 beror på utvecklingen i Afghanistan.

– Med det vi vet i dag gör vi den här bedömningen. Men det måste alltid bero på den faktiska utvecklingen på marken. Självklart är det så, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

En del av de svenska soldaterna utbildar afghanska trupper ute i fält och hamnar ibland i strider.

De rödgröna vill fortsätta med utbildningen också efter 2013, men då ska det ske på annat sätt, oklart hur.

Antalet svenska soldater i Afghanistan kan tillfälligt ökas från 500 till 855 om hotet mot dem skulle öka. Den möjligheten vill de rödgröna behålla.

Men för Vänsterpartiet är det ändå uteslutet att skicka fler soldater dit.