Rysk motorväg stoppas efter protester

Rysslands president Dmitrij Medvedev har tillfälligt stoppat skogsavverkningen som bereder väg för en ny motorväg mellan Moskva och Sankt Petersburg. Det oväntade beslutet kom efter flera års protester från ryska miljöorganisationer.

Beslutet att hugga ned skogen måste analyseras ytterligare, sa president Dmitrij Medvedev i sin videoblogg på Kremls hemsida.

Presidentens besked kom bara några dagar efter det att polisen upplöst ett illegalt protestmöte mot skogsavverkningen där flera tusen demonstranter samlades i hjärtat av Moskva. Striden om ekskogen i Moskvaförorten Chimki har pågått i flera år, men har under de senaste månaderna tagit fart på allvar efter det att avverkningen påbörjats.

Den plötsliga omsvängningen kom i går när det ryska regeringspartiet Enade Ryssland vände sig till president Medvedev med en begäran om att tillfälligt stoppa trädfällningen i Chimki-skogen och undersöka frågan ytterligare.

Ryska miljöorganisationer jublar i dag, men frågan om skogens framtid är långt ifrån avgjord.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin, som är på resa i sibiriska fjärran östern, kommenterade det nya beslutet med orden "Vägen mellan Rysslands två största städer måste byggas".

Men också Putin välkomnade en noggrannare analys av miljöfrågorna kring motorvägsbygget.

Miljöorganisationer har länge hävdat att det finns en rad alternativa vägsträckningar som skulle rädda den hotade skogen norr om Moskva.

En av de skarpaste kritikerna av skogsavverkningen i Chimki, journalisten Michail Beketov, misshandlades svårt av okända män 2008. Beketov, som i dag har allvarliga permanenta skador efter attacken, har bidragit till att protesterna mot motorvägsbygget fått internationell uppmärksamhet.