GATE GATE

Lag skyddar inte t-banebloggare

Bloggaren Jesper Nilsson, som anmälts för grovt förtal av de två poliser han fotade i tunnelbanan skyddas inte av tryckfrihetslagarna. Det har Justitiekanslern beslutat.

Men det är inte särskilt många bloggar som är grundlagsskyddade

Jesper Nilsson version är att han i februari fotade två poliser i tunnelbanan i vintras. Poliserna hotade då att gripa och drogtesta honom om han inte radera bilderna. Jesper raderade, men lyckades sedan återskapa bilderna och publicerade dem på sin blogg.

– Det blev ett väldigt stort mediaintresse sen, när jag skrev om vad som hade hänt mig i tunnelbanan. Och nu är jag anmäld för grovt första av de här två poliserna som jag berättade om på min blogg.

Åklagarna skickade anmälan till Jusitiekanslern för att se om det Jesper skrivit är grundlagsskyddat. Men JK skriver att eftersom bloggen saknar utgivningsbevis, så skyddas den inte av tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen.
Hade det varit ett tryckfrihetsmål är det JK som åtalar och då är det svårare att bli fälld. Det säger Nils Funcke, som är journalist och sitter i yttrandefrihetskommitén.

– Då hade det också tillkommit alla skyddsnät och trösklar som finns i grundlagen - till exempel att man hellre ska fria än fälla, och om det leder till åtal så ska det prövas av en jury, och för att en jury ska fälla så krävs det kvalificerad majoritet.

Nu blir det istället ett vanligt brottmål och åklagarmyndighetens ansvar. Jesper Nilsson är rädd för att JKs resonemang kan få större konsekvenser.

– Om det väcks åtal mot mig kanske det gör att folk blir mer aktsamma i att kritisera och diskutera politiskt arbet på sina bloggar, i webbforum eller i andra offentliga sammanhang.

Det är väldigt få webbplatser som har utgivningsbevis, säger Nils Funcke. Dels för att folk inte känner till det och dels för att det kostar 2.000 kronor. 
–  Frågan är om det inte borde vara avgiftsfritt att få ett utgivningsbevis.