Svåra tider för romer tillbaka i Rumänien

Romer, som Frankrike nu utvisar har små chanser att hitta ett jobb och skapa sig ett ordnat vardagsliv i Rumänien. Arbetslösheten där är extremt hög. De utvisade anser att den franska regeringen och president Sarkozy diskriminerat dem. Vår utsända i Rumänien mötte i går flera unga män, som levt många år i Frankrike.

– Jag blev utvisad med ett plan från Nice, berättar Locy.

Polisen kom med en utvisningsorder till det övergivna hus, där han bodde. Han valde att acceptera den och fick då 300 euro och en flygbiljett hem.

Han är bara 16 år, men låter framförallt mycket äldre. Överraskande kommer det fram, att detta var fjärde gången på två år, som tonåringen utvisats och fått resebidrag för att lämna Frankrike.

– Ja, skrattar Locy, som säger att han tvättat bilfönster i Frankrike.

Två av tre som utvisades förra året kom snabbt tillbaka, enligt franska myndigheter. Men nu är det stopp, säger klungan av fransktalande romer, som sakta omger mig på vägen i Bärbulesti.

Det är en ort, en och en halv timmes bilresa från Bukarest, med omkring 7 000 romer.

Flotta bilar, Audi, BMW och märkeskläder snurrar runt mig, samtidigt som husen står halvfärdiga och några grisar klafsar runt i leran.

Locys kompis siktar nu på Spanien och Malaga i stället.

En annan ung rom undrar upprört, efter tio år i Frankrike, varför just romer och inte afrikaner och araber blir utvisade och är ledsen och besviken.

Rumäniens statssekreterare för romers integration, Valentin Mocanu sa i helgen, efter överläggningar i Paris, att EU-länderna måste ta ett gemensamt ansvar för romerna och de sociala problemen.

Men i orten Bärbulesti har praktiskt taget ingen, utom borgmästaren och polisen, fast jobb. Och bland rumäner i stort, verkar besvikelsen utbredd över korruptionen hos den egna regeringen.