kiruna

Esrange hoppas bli först med satellituppskjutning

Det nya miljövänliga raketbränsle som just nu testas i rymden kan göra rymdbasen Esrange i Kiruna till Europas första bas för att skjuta ut satelliter i bana runt jorden.

Miljöbränslet gör satellituppskjutning billigare och Rymdbolaget har inlett en studie om möjligheten att börja skjuta satelliter från Kiruna. Det skulle ge 40 nya jobb.

– Om det blir verklighet skulle det innebära att vi får anställa åtminstone 30-40 personer till. Och Esrange hamnar på världskartan på ett annat sätt. Det är kul om Sverige skulle ha Europas bas för att skjuta ut i bana, säger platschefen Lennart Poromaa som även är divisionschef för raketer inom Rymdbolaget.

Från Kiruna skjuter de upp raketer som sen faller tillbaka ner på jorden. Men inte satelliter. Esrange kontrollerar däremot satelliter när väl är uppe i bana runt jorden.

Men drömmen om att även skjuta upp satelliter i bana har länge funnits här. Flera utredningar har gjorts. Men det har alltid stupat på de jätteinvesteringar som skulle krävas på rymdbasen för att hantera det dödligt giftiga satelitbränslet hydrazin.

Men nu visar tester att Rymdbolagets nya miljövänliga bränsle funkar bra på satelliter ute i rymden och därmed öppnas möjligheten. Rymdbolaget utreder nu tillsammans med andra länder, bland andra Tykland, möjligheten att skjuta satelliter från Kiruna.