Akademiska sjukhuset

Akutenchef tvingas sluta

Avdelningschefen på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset, Kristina Lundmark, ombads på måndagsmorgonen att lämna sin tjänst på sjukhuset med omedelbar verkan.
Hur ser du på att avdelningschefen fått sluta? Skriv nedan:

Kristina Lundmark har öppet kritiserat sjukhusledningens sätt att hantera organisationen och bemanningen av den nya observationsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Vårdförbundet håller med henne om att bemanningen är för låg på akuten och på den nya observationsavdelningen. Enligt Vårdförbundet är det på grund av sin kritik som Kristina Lundmark har fått sluta som chef.

Strax efter lunch idag hölls ett informationsmöte för personalen på avdelningen där verksamhetschefen Urban Säfwenberg berättade att Kristina Lundmark har fått gå.

Många i personalen som Upplandsnytt träffar i dag vill inte uttala sig i radio, men Annika Hasth - undersköterska på akutmottagningen - säger så här:
– Det känns jättetråkigt. Vårt samarbete med Kristina är ju jättebra så det är klart att man undrar vad det är som inte har fungerat.

– Kristina Lundmark har idag blivit omplacerad till andra arbetsuppgifter. Anledningen att hon får sluta är att vi har ett bristande förtroende mellan varandra, säger verksamhetschef Urban Säfwenberg.

Vi har pratat med folk i personalen som inte längre vågar säga vad de tycker eftersom de är rädda att få sparken, har de anledning till det?

– Nej, det vill jag understryka. Och inte heller Kristina har blivit sparkad ifrån landstinget, säger verksamhetschef Urban Säfwenberg.

Vårdförbundets ordförande i Uppsala Agneta Wiberg är förvånad över beslutet.

– Jag tycker det är väldigt beklagligt. Jag har bara fått positiva kommentarer om henne som chef. Hon värnar om en bra arbetsmiljö och hon sätter patienten i centrum.