Rödgrönt vallöfte: gratis tandvård till 24

De rödgröna partierna vill att all tandvård ska vara gratis upp till 24 års ålder, vilket är fem år längre än idag. Det sade Vänsterpartiets Lars Ohly när han idag inledde P4 Extras partiledarutfrågningar.

– Vi tror att det är ett problem att tandvårdens avgiftsfrihet tar slut det år man fyller 19, för vi vet att många ungdomar går vidare till studier eller osäkra anställningar och tjänar inte särskilt bra. Då är risken att de väljer bort tandvården de där första viktiga åren i vuxenlivet. Därför vill vi utsträcka den här avgiftsfriheten till det år man fyller 24 i stället, säger Lars Ohly.

De rödgröna partierna sa redan i den förra valrörelsen att tandhälsan har blivit en klassfråga och att många människor inte längre har råd att sköta sina tänder ordentligt.

Men nu finns det alltså ett gemensamt förslag om unga människors tandhälsa och häromdagen presenterades också ett förslag om billigare tandvård för pensionärer.

Den nya reformen kostar 300 miljoner kronor och kommer bara att genomföras om ekonomin tillåter, som det så ofta heter i årets valrörelse.

Vänsterpartiet vill egentligen ha en mycket större reform, som gör att tandläkarbesök inte är dyrare än vanliga läkarbesök. Men det förslaget får vänta, säger Lars Ohly.

– Tyvärr kostar det väldigt mycket pengar att genomföra, men jag tycker att väldigt många instämmer i att det är det enda riktiga på lång sikt - vi ska inte betala mer om vi går till tandläkaren än om vi går till läkaren. Men vi har inte råd med allt vi vill göra genast, utan vi får prioritera. Och då tar vi steg i riktning mot en billigare tandvård nu, men vi fortsätter att fajtas för att vi faktiskt ska få en tandvårdsförsäkring som innebär att man inte betalar mer än när man går till läkare, säger Lars Ohly.