Krisen slår hårt mot Rumänien

I Rumänien spekuleras det i en snar regeringskris. Regeringen vacklar på grund av sina tuffa åtgärder mot den ekonomiska krisen. Besparingarna är tuffa för de flesta rumäner.

Lönenivån i offentliga sektorn har sänkts med 25 procent, tusentals jobb har dragits in och momsen har höjts. Men Monica Cojoaca, som jobbar på bank, klarar inte att anpassa sig till sämre tider.

– Det är svårt att lägga bort kreditkortet, säger Monica Cojoaca och skrattar lite generat.

Hennes skulder växer stadigt. Hon är 30 år och lever ensam i en etta, som föräldrarna hjälpt henne att köpa.

Banklönen på omkring 6 000 kronor i månaden har inte stigit på två år och någon höjning är inte i sikte, inte heller som privatanställd.

– Jag hoppas jag vinner på lotteri någon dag, säger den unga rumänskan och det kan man nästan förstå, när hon, banktjejen, avslöjar att hon dribblar skulder och köp mellan fyra olika kreditkort.

Rumäniens ekonomiska sits liknar mycket Spaniens. Statens finanser var tidigare i schack och ekonomin växte under många år tack vare rumänernas köplust.

Men nu har bubblan spruckit och de står i stället kvar med stora skulder till utlandet. Ekonomin krymper. Butikerna stänger. 

Pensionären Stanjimu Hai, som sitter i en park i jeansjacka och skinnkeps, påstår att allt går dåligt.

Han och frun klarar sig men den lilla pensionen på 3 000 kronor i månaden får honom att spara på el och vatten. Han har inget förtroende för regeringen och hoppas på ett skifte nu i september.