Danmark vill skicka valobservatörer till Sverige

Danmarks två regeringspartier, borgerliga Venstre (V) och De Konservative (K), anser att yttrandefriheten är i fara i Sverige sedan Sverigedemokraterna vägrades att visa sin valfilm i TV 4.

Det svenska tv-bolagets beslut är enligt V och K, och därtill regeringens främlingsfientliga stödparti Dansk Folkeparti (DF), ren censur.

Venstres talesman i utrikesfrågor, Michael Aastrup Jensen, säger till Jyllands-Posten att han ska ta upp frågan om svensk politisk censur på Europarådets nästa möte och föreslå rådet att sända valobservatörer till Sverige inför valet den 19 september.

– Det vore på sin plats att sända observatörer till det svenska valet. Jag kommer att ta upp en diskussion med Europarådets medlemsländer om vi bör ställa Sverige under en eller annan form av övervakning så att vi säkrar demokrati i framtiden, säger han till tidningen.

Utrikesminister Lene Espersen (K) vill inte kommentera den svenska valrörelsen, men partiets talesman i utrikesfrågor, Naser Khader, kallar Sverige för ett "u-land" när det gäller yttrandefrihet.

– Någon bör säga till svenskarna att det är fråga om censur. Det hör inte hemma i ett skandinaviskt land år 2010, säger han.

Danskt Folkeparti vill omedelbart sända valobservatörer till Sverige.

– Förhållandena är mer groteska i Sverige än i Östeuropa, hävdar DF:s partiledare Pia Kjärsgaard.

Danska vänsterpartiet Socialistisk Folkeparti håller inte med. Sverige är i fullt förmöget att genomföra ett demokratiskt riksdagsval, säger SF:s gruppordförande Ole Sohn.

Även vänsterliberala Radikale Venstre avvisar Sverigekritiken.

– Regeringspartiernas kritik saknar proportioner. Sverige är en välfungerande nordisk demokrati säger Radikales talesman i utrikesfrågor Niels Helveg Petersen till Jyllands-Posten.

TT