Hemliga militärhandlingar borta

För andra gången på bara några år har hemliga militära handlingar försvunnit från Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona. Vid en inventering nyligen upptäcktes bland annat att en cd-skiva med en hemlig utredning var borta.

– Det här är mycket allvarligt, naturligtvis. Vi handskas mycket med hemlig information, och det är viktigt att vi handskas med den på rätt sätt. Det är viktigt att den inte sprids till någon annan. Det här är allvarligt, säger Jimmie Adamsson, informationschef på Tredje Sjöstridsflottiljen i Karlskrona.

Det betyder ganska viktig information som skulle vara till skada om den kom ut?

– Absolut.

Några detaljer om den hemliga cd:n eller konsekvenserna av att den är borta vill försvaret inte lämna. Upptäckten gjordes vid en inventering, och ungefär samtidigt skedde en säkerhetsinspektion som visade att en annan hemlig datafil hade lagts över på en vanlig kontorsdator, och skulle den informationen ha spritts vidare så kan det orsaka betydande men för försvarsmakten, enligt Jimmie Adamsson.

Än vet man alltså inte om informationen hamnat i orätta händer och ingen person är i dag misstänkt för brott, men ärendena är överlämnade både till militärens egen underrättelse- och säkerhetstjänst och till Rikspolisstyrelsen.

Samtidigt är det inte första gången som hemliga handlingar är på drift hos Tredje sjöstridsflottiljen, förra gången var bara tre och ett halvt år sedan.

– Det är allvarligt, vi får se över våra rutiner igen. Vi gör det kontinuerligt, för det är inte acceptabelt att förlora hemlig information. I det här fallet vet vi inte om informationen är förlorad, men det finns en risk, säger Jimmie Adamsson på Tredje Sjöstridsflottiljen i Karlskrona.