Blair övervägde att ge Gordon Brown sparken

Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair kände sig så motarbetad av sin finansminister och efterträdare Gordon Brown att han flera gånger övervägde att sparka Brown. Det skriver Tony Blair i sina memoarer som publiceras i dag.

Förhållandet mellan Tony Blair och Gordon Brown blev allt sämre under de tio år som de satt i samma regering. Men hans uppfattning om Brown var inte entydigt negativ.

– Förhållandet med Gordon var mycket mycket svårt, men också väldigt nära. Även om det mot slutet ärligt talat var nära nog omöjligt, så var han under en stor del av tiden vi regerade en otrolig källa till styrka, sade Tony Blair i en BBC-intervju isdag.

Ja, Blair anser att Brown hade många kvaliteter som politiker och det fanns ingen annan som Blair tyckte var bättre som finansminister.

Så även om Blair skriver att Brown nästan drev honom till vansinne så fick han vara kvar i regeringen eftersom Blair var orolig för att det skulle bli en spricka i regeringen och Labourpartiet om han skulle göra sig av med Brown.

Men de två hade många hårda duster där Brown motsatte sig reformer som Blair ville genomföra. Blair beskyller också Brown för att vid ett tillfälle ha utövat utpressning för att få sin vilja igenom.

Tony Blair skyller valförlusten i våras på Gordon Brown och han skriver att med facit i hand så borde han ha försökt hindra att Gordon Brown efterträdde honom som premiärminister. 

Tony Blair erkänner också i sina memoarer att han upplevde jobbet som premiärminister så pressande att han började använda alkohol som ett sätt att kunna slappna av.