Muonio sameby vill utreda gruvdrift på deras betesmarker

Muonio sameby är inte nöjda med Gränsälvskommisionens beslut om att tillåta Northland Resources att bedriva gruvdrift på myren i Tapuli i Pajala kommun.

Tomas Sevä, ordförande i Muonio sameby, hade väntat sig hårdare villkor för Northland Resources. Anledningen är att samebyns renar använder myren som sommarbetesmark.

– Ja, jag hade förväntat mig lite hårdare ställda villkor mot gruvbolaget. Att renskötseln får fortleva och att konsekvenserna ska åtgärdas, säger han.

Tomas Sevä vill veta hur man ska förvalta myren, under byggnationen och även under gruvdriften. Han vill också att eftervården ska bli utförd för att säkerställa en bra renskötsel i området.

– Det här är ju ett område där vi har renhjorden på sommaren, där renarna vanligtvis samlas ihop av sig själva. Så visst blir det merarbete och förlorade betesmarker.

Tomas Sevä säger också att de inte i första hand är ute efter ersättning. Istället vill han ha konkreta lösningar och åtgärder. Han tror på ett samarbete med Northland Resources. Dessutom vill samebyn ha en redovisning inför Sametinget.

– I och med att Sametinget är den myndighet som administrerar renskötseln så borde det vara en självklarhet att de håller efter villkoren mellan rennäringen och gruvbolaget, säger Sevä.

Stig Karlström, Radio Norrbotten
stig.karlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio