Invandringskritisk politiker skakar om Tyskland

I Tyskland orsakar en nyutkommen bok stor uppståndelse. Boken, som har titeln "Tyskland avskaffar sig självt", är starkt kritisk till invandringen av muslimer till Tyskland. Författaren, Thilo Sarrazin, hävdar att alla judar bär på en gemensam gen.

Sarrazin är en tung socialdemokratisk politiker som dessutom sitter i den tyska riksbankens styrelse. I går samlades riksbanksledningen och ställde författaren till svars för hans uttalanden som just nu dominerar tyska medier.

Enligt Thilo Sarrazin har Tyskland blivit ett snäpp dummare. Författarens tes är att invandrare från Turkiet och Mellanöstern har medfött lägre intelligens. Eftersom de föder fler barn än tyskarna fördummas landet, menar Sarrazin.

Sådana uttalanden, och flera liknande åsikter om muslimer, liksom generaliseringar om judar, skulle ha väckt bestörtning överallt. I Tyskland väcker det mörka minnen från 1930-talets rasideologi.

Turerna kring Thilo Sarrazin och hans bok har blivit en följetong i nyhetssändningar och på löpsedlar.

Socialdemokraterna försöker nu utesluta honom från partiet. Förbundskansler Angela Merkel kallar hans utsagor för fullständigt oacceptabla. Finansminister Wolfgang Schäuble beskriver det som oansvarigt nonsens och båda menar att Sarrazin bör avlägsnas från ledningen i den djupt respekterade tyska riksbanken.

Men efter bankstyrelsens möte i går lämnades inget besked. Det ska komma tidigast under torsdagen.

Kanske drar det ut på tiden eftersom ingen riktigt vet hur man gör sig av med en styrelseledamot. Inte någon gång i bankens 50-åriga historia har något liknande hänt.

Thilo Sarrazin själv räknar med vara kvar och åberopar yttrandefriheten.

– Om jag fick en dödlig hjärtinfarkt… ja, då måste jag avgå ur riksbanksledningen, sa Thilo Sarrazin när boken presenterades på en fullsatt presskonferens.

All uppmärksamhet har redan garanterat hans bok en plats på bästsäljarlistorna.