Nätets smutsiga valkampanj

Utåt tar partierna avstånd från smutskastning. Men på internet finns politiker som står på valsedlarna i höstens val och samtidigt postar nidbilder och deltar i smutskastning av sina politiska motståndare.
Det visar P3 Nyheters granskning.

I det femte programmet från serien  berättar vi om den smutsiga valrörelsen på nätet. 

Vad tycker du om att politiker skriver kommenterar under falsk identitet? Kommentera!

”Vi som pissar på Fredrik Reinfeldt” och ”Vi som hatar Mona Muslim” är namnen på två av alla grupper på Facebook som uttrycker hat mot politiker.

I P3 Nyheter granskar berättar vi i dag om politikerna som är aktiva i de här grupperna samtidigt som de kandiderar i höstens val. Hör också om partiarbetaren som låtsas vara en vanlig väljare när han kommenterar och om Sverigedemokraternas taktik för att mobilisera sympatisörer på nätet.

I en liten, tillfällig lokal i ett föreningshus i Upplands Väsby sitter Ali Kashefi och planerar höstens dörrknackningar tillsammans med en partikamrat. Ali Kashefi är socialdemokrat och jobbar i höst hårt för att komma in i kommunfullmäktige.

Han tycker att grupper av typen ”Kan den här soptunnan få fler fans än Fredrik Reinfeldt” är roliga och ger en krydda till politiken, samtidigt som han poängterar att han har största respekt för sina politiska motståndare.

Borde mer politik föras på den här nivån, med sånger, ihopklipp och filmer? 
--  Absolut. Ju mer vanliga platser där människor kan känna igen sig, desto bättre. Då blir fler delaktiga och då mår samhället mycket bättre. Det är det demokrati handlar om, säger Ali Kashefi.

Gemensamt för de Facebookgrupper och videoklipp på nätet som P3 Nyheter har tittat på är att de innehåller bilder, länkar och/eller inlägg som hånar eller smutskastar politiker.

Fredrik Reinfeldt hånas för sitt utseende och jämförs med Alfons Åbergs pappa. 
I ihopklippta bilder har Mona Sahlin kommunistuniform, djävulshorn eller flyger på en toblerone. På en bild med Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har någon skrivit "Blir jag muslim får jag våldta vem jag vill!"

I de här grupperna har vi hittat ett tjugotal politiker som står på valsedlarna till valet i höst. Då har vi bara räknat dem som är aktiva och postar inlägg i grupperna, skulle vi även räkna dem som bara är medlemmar skulle det antagligen bli många fler.

Moderaten Fredrik Lundström i Eslöv är medlem i inte mindre än sex olika anti-Mona Sahlin-grupper. I höst kandiderar han till kommunfullmäktige, samtidigt som han postar länkar och bilder i grupper mot Mona Sahlin på Facebook. Men när vi ville ställa frågor om det la han på luren.

Du är bland annat medlem i en grupp där det ligger bilder på Mona Sahlin i slöja, med djävulshorn, i kommunistuniform och en bild där det står ”Idag är Sverige Europabäst i våldtäkter. När jag tar över rodret 2010 ska vi bli världsbäst”. Varför är du med i den gruppen?
– Den bilden känner jag inte till. Men jag har svarat och tackar adjö. Klick.