Styrräntan i euroområdet kvar på en procent

Den europeiska centralbanken ECB kommer att fortsätta att erbjuda banker i euro-zonen att låna obegränsat med pengar till 1 procents ränta, åtminstone in i början av 2011. Det meddelade ECB-chefen Jean-Claude Trichet i samband med att ECB kundgjorde att banken som väntat lämnar styrräntan oförändrad.

Styrräntan lämnas alltså på en procent, men vid mötet i Frankfurt idag beslutade ECB att skriva upp inflations- och tillväxtprognoserna för euroområdet.

Ekonomin i valutasamarbetet väntas nu växa med 1,6 procent i år och 1,4 procent nästa år. Bakom den uppskrivna prognosen står framförallt tillväxtdata från Europas största ekonomi Tyskland. Under det andra kvartalet i år uppvisade Tyskland den högsta tillväxten sedan återföreningen för 20 år sedan, dubbelt så hög som det sammantagna Euroområdet. 

Men Jean Claude Trichet, ordförande för den europeiska centralbanken, manade ändå till försiktighet. De starka tyska siffrorna till trots så fortsätter den ekonomiska återhämtningen i måttlig takt och osäkerheten håller i sig.

ECB-chefen tror i och för sig inte på en så kallade double dip, alltså att världsekonomin ånyo dyker ner i recession, men det finns gott om orosmoln på eurohimlen, särskilt i form av ekonomierna i Grekland, Spanien, Portugal och Irland.