EU-länders behandling av romer ifrågasätts

Situationen för romerna i Europa, som aktualiserats på senare tid, kommer att debatteras i EU-parlamentet nästa vecka. Samtidigt ifrågasätter EU-kommissionen i en intern rapport om Frankrikes utvisningar av romer till Rumänien och Bulgarien har gått lagligt till.

Har Frankrike brutit mot reglerna för fri rörlighet för medborgarna inom EU? Det är förenklat grundfrågan, som EU-kommissionen ställer.

Tre kommissionärer ansvariga för justitie-, inrikes- och sociala frågor, det vill säga däribland Cecilia Malmström, har tillsammans undertecknat en rapport på 25 sidor, i vilken de anser att klumpsummor, som betalas ut till romerna för att de självmant ska åka hem, inte löser Frankrike från EU-reglerna om fri rörlighet.

En EU-medborgare eller rom kan endast utvisas om han eller hon fått utvisningsordern skriftligen och kunnat överklaga. Ordern måste också ha kommit en månad i förväg. Kollektiva utvisningar och utvisningar på etnisk grund är inte heller tillåtet under EU-lag, skriver de tre vidare.

Rapporten är inte sista steget, utan jurister från franska ministerier kommer i dag att möta kolleger inom EU- kommissionen, för att ge ytterligare information om hur det gått till, när romernas läger rivits och de förpassats från Frankrike.

Kritiken mot president Sarkozys beslut är massiv, men regeringen här i Paris slår tillbaka. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson har till exempel fått skäll från sin franske kollega Lellouche för sina kritiska uttalanden.

En rundfråga bland slumpmässigt utvalda resenärer på tågstationen Gare du Nord i går visade genomgående på starka negativa reaktioner mot Sarkozys utvisningar:

– Det är lite som nazi-metoder, säger den 68-årige pensionären trevande, som säger sig heta Philippe.