Solna

Byggstart för Nya Karolinska

Idag tog kronprinsessan Victoria det första spadtaget för det nya supersjukhuset i Solna. Bygget av Nya Karolinska kommer att pågå till 2017, men redan om fem år kommer de första patienterna kunna tas emot.

– Alla patienter får ett eget rum med en egen toalett. Och det är väldigt viktigt eftersom det här sjukhuset byggs för att ta hand om de allra svårast sjuka personerna: Barn med cancer, förtidigt födda mycket små barn, vuxna med allvarliga sjukdomar, säger Lennart Persson, förvaltingsdirektör för Nya Karolinska.

Under en tält undan regnet på sjukhusparken samlades studenter, läkare och sjuksköterskor för att äta tårta och för att fira bygget av det nya sjukhuset.

Sammanlagt kommer det finnas 800 vårdplatser på nya karolinska. Det nya sjukhuset kommer att ha ett tydligare fokus på specialiserad och högspecialiserad sjukvård, nära kopplat till utbildning och forskning. Närmare 6 000 medarbetare och 1 000 forskare och studenter beräknas ha nya karolinska som sin arbetsplats.

– Det är ett alldeles nytt modernt universitetssjukhus som vi bygger och som ger goda förutsättningar för att möta framtiden och de behov som framtidens sjukvård och möjligheter ställer, säger förvaltingsdirektör Lennart Persson.

Bygget av Nya Karolinska sjukhuset är det största enskilda projektet inom svensk sjukvård hittills och kommer att kosta 52 miljarder kronor över en 30 års period. Tidigare i år vållade priset för sjukhuset en het debatt mellan de borgerliga och oppositionen i Stockholm. Men så i början av sommaren var plötsligt storbråket över när finansieringen för bygget och driften blev omkring 8 miljarder billigare än vad som tidigare sagts.

Leyla Ali som är sjuksköterska på Karolinska ser fram emot det nya sjukhuset.

– Jag tror att det kommer att bli jättebra. Det är ju mycket ombyggnad så självklart påverkar det jobbet men jag tror att det komerm att bli ättrebra sjukhus.

Vad är det du ser framemot mest?

– Utvecklingen. Det kommer att bli specialistvård här sen och ja, bästa vården i Stockholm.

Hoppas du att få jobba på det nya sjukhuset?

– Absolut!

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se