ETA utlyser vapenvila

Den väpnade baskiska separatiströrelsen ETA har i en video till BBC deklarerat en ensidig vapenvila. Gruppen säger att den inte längre kommer att utföra väpnade aktioner i sin kamp för självständighet.

På videon syns tre maskerade ETA-medlemmar sitta framför organisationens flagga. Först pratar de om organisationens rätt att använda dödligt våld i sin kamp. Men sen, i slutet, säger taleskvinnan att ETA nu utlyser en ensidig vapenvila och hävdar att organisationen nu istället vill använda sig av demokratiska medel för att nå sina mål.

ETA har i cirka 40 år kämpat för självständighet för de baskiska områdena i norra Spanien. Under årens lopp har organisationen gjort sig ökänd genom olika terrordåd, främst bombattentat. Över 800 människor bedöms totalt ha dödats i ETAs attacker.

Det här är inte första gången ETA har deklarerat att organisationen ska upphöra med våldsamheterna. Det har hänt två gånger förr, 1998 och 2006, men de gångerna har vapenvilan inte hållit särskilt länge. Senast höll den ett halvår, sen tyckte separatisterna att regeringen dragit ut på förhandlingarna för länge och sprängde en bilbomb som dödade två personer på Madrids flygplats.

ETA har de senaste åren drabbats av många svåra bakslag. En rad ledande ETA-medlemmar har gripits i både Spanien och Frankrike. Det allmänna stödet för ETA i Baskien har även minskat, och mindre radikala baskiska nationalister har istället vunnit mark.

Den spanske premiärministern, Rodriguez Zapatero, uppges ha sagt till spanska medier att ETA:s besked inte räcker. Den spanske inrikesministern har tagit kontakt med den regionala baskiska regeringen, för att enas om ett svar.

Och det återstår att se om ETA:s medlemmar, varav många är unga, passionerade och våldsamma, verkligen den här gången, till skillnad från tidigare, kommer att ha tillräckligt med tålamod för att hålla sig borta från att återigen ta till våld.