Förlängd frist för tysk kärnkraft

I Tyskland har koalitionsregeringen enats om hur en förlängning av drifttiden för landets kärnreaktorer ska se ut. Enligt den tyska nyhetsbyrån dpa är regeringspartierna nu överens om att äldre reaktorer ska få drivas åtta år längre än vad som tidigare sagts medan nyare reaktorer ska få 14 år längre driftstid.

Men det sista ordet är ännu inte sagt i frågan, oppositionen menar att beslutet om förlängning strider mot grundlagen.

Efter ett mer än tio timmar långt förhandlingsmaraton sipprade det ut, en uppgörelse var i hamn. Förutom en överenskommelse om antalet år som Tysklands 17 reaktorer får fortsätta att drivas så ska regeringspartierna ha enats om att företagen som driver kärnkraftverken, bland andra svenska Vattenfall, ska betala en speciell skatt på över 20 miljarder kronor per år, och de ska sätta av över 2 miljarder årligen till en fond som ska främja alternativa energikällor.

Men överenskommelsen betyder inte att frågan nu kan strykas från förbundskansler Angela Merkels att-göra-lista. Oppositionen, i form av socialdemokrater och de gröna, anklagar regeringen för att ha sålt sig till kärnkraftsföretagen, som uppskattas tjäna en miljon euro per dag per reaktor.

De gröna och socialdemokraterna var dem som en gång drev igenom beslutet att avveckla den tyska kärnkraften till 2021, och nu menar de att regeringen inte ensam kan besluta om en förlängning. Tvärtemot regeringen hävdar de att frågan måste upp i förbundsrådet, de tyska förbundsstaternas representation, där regeringspartierna nyligen förlorade sin majoritet och oppositionen tänker nu ta frågan till författningsdomstolen.

Vid en demonstration utanför förbundskanslerns kontor lovade Claudia Roth, språkrör för de gröna, att se till att det blir en het höst för regeringen.

Mot bättre vetande förlänger man driftstiden, trots att människors säkerhet hotas och trots att det inte finns någon lösning för hur man ska slutförvara kärnbränslet, sa Claudia Roth.