Frankrike kallar till möte om romer

I Frankrike samlas i dag några av EU-länderna för att diskutera den illegala invandringen.

Ett huvudämne väntas bli de omdiskuterade utvisningarna av romer från Frankrike till de två EU-länderna Rumänien och Bulgarien.

– Vi håller fast vid vår politik och kommer att fortsätta utvisningarna av romer, meddelade i går kväll Frankrikes inrikesminister Brice Hortefeux.

Frankrike har alltså angett sitt tonläge inför dagens möte. Ungefär 8 000 romer har skickats ut hittills i år, men fler ska ut.

Kursen läggs inte om, trots den kritik som kommit från såväl FN, Europarådet, Vatikanen och EU-kommissionen.

Dagens möte är informellt mellan en lite utvald skara; Italien, Tyskland, Storbritannien, Grekland, Belgien, Kanada och värdlandet Frankrike.

Inga beslut kommer att fattas, utan mötet ska inventera läget och inställningar i de olika länderna.

Italien har i flera år utvisat romer på samma sätt som Frankrike med högljudda protester från Rumänien. Den italienske inrikesministern Maroni har därför hyllat Frankrike och har samtidigt efterlyst att frågan om romerna, som anklagas för att vara kriminella, höjs upp på EU-nivå.

I klarspråk väntar sig säkert flera av mötesländerna att EU ska skjuta till pengar, så att Rumänien ska kunna ta hand om sina egna medborgare. Kruxet är att romerna som EU-medborgare bör åtnjuta rätten att röra sig fritt inom unionen, liksom alla andra.

I Frankrike har utvisningarna skapat en hätsk inrikespolitisk spricka mellan högern och vänstern.

Inrikesminister Hortefeux deklarerade att utvisningarna av romer fortsätter dagen efter demonstrationer runt om i Frankrike till stöd för romerna. Invandringsminister Eric Besson hävdade i går å sin sida att uppslutningen till protestmarscherna var låg och att det bevisade att fransmännen inte fallit för slogans.

Men Eric Besson har i alla fall valt att skjuta upp sitt eget bröllop efter att en grupp på Facebook hetsat med att den tänker sabotera vigselceremonin.