Arbetsmarknad

Hoppas bli bilbyggare

Trots att inga garantier finns om att få jobb hoppade snart 20-årige Stefan Alimovic av Komvux när han fick en av platserna på Arbetsförmedlingens fordonsindustriutbildning som började idag.

Stefan Alimovic vet varför han vill bli en av nästa generations bilbyggare.

– Det är ju till framtiden man skapar, man gör ju bilarna för att köra dem i framtiden. Och Saab är ju Trollhättan, man vill få vara en del av Trollhättan, säger han.

Men att få bli en del av Trollhättan är inte självklart. Det finns inga garantier för arbete även om chefen för Arbetsförmedlingen industri, Bo Carlsson, är hoppfull.

Hela projektet hänger på att Saab Automobile behöver mer folk, säger han men framhåller samtidigt att man inte ska glömma bort behovet hos underleverantörerna.

– När Saab aviserade att de skulle återanställa 200 personer som man gjorde i våras sa Lear att de behöver 50 personer direkt. Fyra personer till Saab ger en till Lear, säger Bo Carlsson.

Ungdomsarbetslösheten i Trollhättan är drygt 17 procent, i hela Trestadsområdet går 4 000 ungdomar utan jobb. Samtidigt sker det ett generationsskifte inne i fabrikerna och därför väljer man att inrikta utbildningen mot yngre. Något som gläder Stefan Alimovic som vet vad han kulle göra med lönen.

– För ungdomar kan jag känna att en stadig ekonomi är bra, då har du förutsättningar att göra vad du vill. Att köpa en bil till exempel, som man inte kunnat innan eftersom man inte haft jobb. Och du kan ju börja bilda en familj och sådant, säger han.

Evelina Myrbäck
evelina.myrback@sr.se
0768 79 74 05