Frankrike strejkar i dag

I Frankrike är det i dag stora strejker runt om i landet. Stora störningar väntas i tågtrafiken, flyget och kollektivtrafiken. Många skolor är stängda och en rad andra sektorer väntas också delta i protesterna mot att den allmänna pensionsåldern ska höjas från 60 till 62 år.

På metrostationen Boucicaut strömmade parisarna hastigt ner mot tågen i går kväll, för att hinna ta sig hem före strejkens utbrott.

Några kastade snabbt en blick på bildskärmarna, för att få en vägledning om trafiken i dag.

– Mitt pendeltåg kommer inte att gå, så det får bli bilen eller att gå till jobbet, konstaterar Marianne i mörkrosa jacka.

De franska fackförbunden har kallat en rad yrkesgrupper till en 24 timmars strejk. Protesten sammanfaller med att regeringen ska lägga fram sin pensionsreform i parlamentet i dag.

President Sarkozy har sagt att han kan backa på vissa detaljer i pensionsförslagen, men att den kontroversiella höjningen av pensionsåldern från 60 till 62 år ligger fast.

Sarkozy har gett sig den på att klara det som ingen tidigare fransk ledare klarat, att ändra pensionerna.

Men han är trängd mellan att, liksom många andra euro-länderna, behöva ta impopulära stryptag på statens utgifter och önskan att inte ha gjort sig omöjlig inför presidentvalet 2012.

Banktjänstemannen Yasine, 22 år, strejkar inte i dag, men han anser ändå att pensionsförslagen är ofärdiga.

I luckan på metrostationen Boucicaut satt i gårkväll Morgan, som tycker att regeringen skulle kunna beskatta bankerna mer i stället för att försämra löntagarnas pensioner.

Morgan är ledig i dag och strejkar därför inte heller. Fackförbunden hoppas på att minst 2 miljoner fransmän ska delta.