FILDELNING

Razzior i jakt på första kopian

En av de största fildelningsrazziorna någonsin genomfördes i 14 europeiska länder idag.

I två år har Belgisk polis utrett fallet och i våras kontaktades polisen i Sverige för att hjälpa till i utredningen mot "elit"-nätverket Scenen.

Polisen slog bland annat till mot webbhotellet PRQ:s lokaler i Solna där  servrar finns. 

–  Det är inte de vanliga fildelarna vi vill åt. Utan det är de som släpper den första kopian. Dessutom är det sju stycken medlemmar inom nätverket  som är arresterade, säger samordnare Paul Pintér till P3 Nyheter. 

– Misstanken avser olovlig fildelning. Man tror att det finns ett antal så kallade "top sites", servrar där man inom större nätverk lägger upp film som sedan kan fildelas, säger åklagare Fredrik Ingblad på Internationella åklagarkammaren.  

Sammanlagt gjorde polisen husrannsakan på sju platser i Sverige - bland annat i Eslöv, Malmö, och Eskilstuna. Dessutom hos två internetleverantörer i Stockholm - bland annat i leverantören PRQ:s lokaler i Solna, där den stora The pirate bay razzian gjorde i maj 2006.

– De ville ha namnen bakom ett par IP-nummer som leder till ett antal maskiner som har stått eller fortfarande står hos PRQ, säger Mikael Viborg som är vd.

Även en dator på Umeå Universitet var intressant för polisen berättar Carina Dahlberg är presschef:

– Ja, enligt uppgifter jag har kom polisen och beslagtog en dator som stod på Kemiska institutionen. Det är en dator som har stått i ett arbetsrum som många har haft nycklar och tillgång till.

De fyra som nu misstänkts för olaglig fildelning tros tillhöra Scenen - ett i det här fallet internationellt nätverk av elitfildelare. De tävlar om att vara först med att släppa bland annat filmer på DVD - helst innan de har haft premiär.

– Vad jag förstår gör det stor skada för upphovsrättinnehavaren, säger Fredrik Ingblad.

Alla misstänkta nekar till brott, men polisen har lagt ett antal servrar och datorer.

– Vissa fynd stärker också misstankarna, säger Fredrik Ingblad.